فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 9 (پیاپی 19، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پویا اکبری، وحید صابری*، حمید صابری، فائزه اسلامی، عباسعلی صادقی صفحات 11-21
    یکی از مسایل مهم و اساسی که امروزه با توجه به اهمیت آن همواره مهندسین عمران به آن میپردازند، بررسی عملکرد و رفتار سازه ها تحت شرایط مختلف است. عالوه بر این در بسیاری از موارد، ساختمانها بطور جداگانه و بدون در نظر گرفتن اثر دیگر المانها ازجمله پی و خاک زیر سازه ها مورد تحلیل و طراحی قرار میگیرند که این امر در بسیاری از موارد ایجاد خطرات جبران ناپذیری مینماید؛ از اینرو بررسی و ارزیابی اثر اندرکنش خاک-سازه بر عملکرد و طراحی ساختمانها به منظور مدیریت هزینه و زمان پروژه های عمرانی ضرورت پیدا میکند. در این تحقیق، عملکرد سازه های فولادی با مهاربند همگرا 5، 10 و 15 طبقه با در نظر گرفتن اندرکنش خاک سازه در سه حالت خاک مختلف با استفاه از تحلیل دینامیکی غیرخطی تاریخچه زمانی تحت 3 زلزله نزدیک به گسل انجام شده است. نتایج نشان می دهد که لحاظ نمودن اندرکنش خاک و سازه باعث افزایش دقت پاسخ های سازه ای می شود.
    کلیدواژگان: سازه فولادی، مهاربند همگرا، اندرکنش خاک و سازه، زلزله نزدیک به گسل
  • هیربد هوشمند* صفحات 29-46

    مدیریت ریسک شاخه ای جدید از علم مدیریت است که با وجود جوان بودن آن، به سرعت در حال گسترش و رشد بوده و در انواع گرایش ها مورد استقبال متخصصین و مدیران قرارگرفته است و در گستره وسیعی از امور مانند سرمایه گذاری، تجارت، بیمه، ایمنی، بهداشت و درمان، پروژه های صنعتی و عمرانی و حتی مسایل سیاسی و اجتماعی و نظامی جایگاه خود را پیدا کرده است. پس می توان نتیجه گرفت که مدیریت ریسک جایگاه ویژه ای در مدیریت پروژه داشته و وجوه مشترکی با آن داردکه از آن جمله وجوه مشترک می توان منحصر به فرد بودن پروژه، عدم قطعیت در فرضیات، اهداف و الزامات پروژه و... را برشمرد. به طور کلی عوامل محیطی حاکم بر پروژه، ریشه های عدم قطعیت و منشا بروز ریسک در پروژه هاست. مواردی همچون عدم قطعیت در مبانی و برآوردهای اولیه پروژه، عدم قطعیت در طراحی و تدارکات پروژه و عدم قطعیت در اهداف آن، شرایط پروژه ها را بسیار ریسک زا کرده و مدیریت ریسک را در پروژه ها غیر قابل اجتناب می نماید. از این رو در این مقاله ابتدا مفاهیم مدیریت ریسک در پروژه های ساخت و ساز به صورت کلی مورد بررسی قرارگرفته و سپس مدیریت ریسک با رویکرد دانش محور و همچنین ارتباط آن با مدیریت ارزش کسب شده مورد بررسی قرارگرفته است. در پایان نیز یک مورد مطالعه موردی مدیریت ریسک در پروژه های ساختمانی با دیدگاه یافتن منشا های ریسک مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت مطالعه و پژوهش بیشتر در این زمینه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، پروژه های ساخت و ساز، عدم قطعیت، احتمال - اثر، رویکرد دانش محور، مدیریت ارزش، منشا ریسک
  • رضا زارعی، عباس ثابت*، احمد جنابعلی جهرمی صفحات 47-56
    ارتباطات سازمانی یکی از عناصر پویا و حیاتی هر سازمان محسوب می شود. ارتباطات اثر بخش منجر به ارایه اطلاعات مناسب، صحیح، کامل و مدیریت دانش در لایه های مختلف سازمان گردیده و زمینه ساز تصمیمات مناسب جهت بهبود عملکرد پروژه ها و همچنین کاهش ریسک پروژه ها شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیشبینی ریسک پروژه های عمرانی بر اساس ارتباطات سازمانی و مدیریت دانش انجام گردید. تحقیق حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گرد آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان شرکت سد و عمران پارس گسترشیراز به تعداد 300 نفر در نظر گرفته شد، شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران به تعداد 168 مشخص گردید. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نظر و سنجش متغیر های تحقیق، از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. روایی ابزار اندازه گیری از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. جهت تجزیه و تحلیل دادها از نرم افزار (lisrel8.5) استفاده شد.نتایج تحلیل مسیر نشان داد ارتباطات سازمانی تاثیر معناداری بر ریسک پروژه های عمرانی و مدیریت دانش دارد و مدیریت دانش نقش میانجی معناداری بین ارتباطات سازمانی و ریسک پروژه های عمرانی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت ریسک، ریسک پروژه های عمرانی، ارتباطات سازمانی
  • پویان نظریان*، محسن عموزاده عمرانی صفحات 57-73
    تشخیص علایم راهنمایی و رانندگی نقشی حیاتی در سیستم حمل و نقل هوشمند دارد که با ارایه اطلاعات ایمنی و احتیاطی در مورد خطرات جاده ای به رانندگان، ایمنی در ترافیک افزایش می یابد. آگاهی از نحوه پردازش معنای علایم توسط انسان، باعث کاهش زمان پاسخ به این علایم و تصمیم گیری هنگام رانندگی می شود. اگرچه گسترش شبکه حمل و نقل در بحث ترافیک کمک می کند، اما این گسترش به دلیل هزینه های بالای مالی، محدودیت های جغرافیایی و زیست محیطی و همچنین مدت زمان طولانی برای بهبود زیرساخت های حمل و نقل، ممکن است غیرقابل اجرا باشد. این محدودیت ها را می توان با سیستم های مدیریت ترافیک (TMS) به حداقل رساند. استفاده کارآمد از منابع و کاهش ضایعات، اهداف کلیدی در مدیریت یک شهر هوشمند می باشند که در این زمینه، فعالیت های ترافیکی و حمل و نقلی تاثیر قابل توجهی دارند. در رویکردهای مربوط به شهر هوشمند، استفاده از روش های پردازش هوشمند در وسایل نقلیه برای افزایش ایمنی، بدون هیچگونه تداخلی در روند رانندگی ارایه شده است. در این پژوهش، به یک سیستم نوآورانه پرداخته شده که هدف آن کمک به تهیه برنامه مدیریت جاده ای و ایجاد چارچوبی برای قرار دادن علایم خیابانی و سیستم هوشمند خودروها با استفاده از تصاویر گوگل(GSV) است. پیشرفت های اخیر در فنآوری تشخیص اشیا در حافظه ماشین، رویکرد خودکاری را توسط تصاویر گوگل برای شناسایی و طبقه بندی تابلوهای خیابانی ارایه داده است، که امکان استفاده برای تولید یک سیستم مستقل تشخیص علایم در تصاویر را جهت بهبود نظارت و نگهداری اطلاعات ترافیکی مهیا می کند. این مقاله، به بررسی و مقایسه مطالعات و پیشرفت های مرتبط با علایم و تابلو های ترافیکی در شهرهای هوشمند و سیستم حمل و نقل هوشمند می پردازد. نتایج، نشان دهنده کاهش زمان سفر، بهبود تعمیر و نگهداری وسایل نقلیه و تدارکات سیستم حمل و نقل، استفاده بهتر از ناوگان، کاهش مصرف سوخت و کاهش انتشار CO2 وسیله نقلیه می باشد.
    کلیدواژگان: علائم ترافیکی، هوشمندسازی، زیرساخت های ترافیکی، سیستم حمل و نقل هوشمند، GSV
  • محسن میهن دوست* صفحات 74-94
    استفاده از تونل ها و نقب ها و معادن به صورت ابتدایی توسط انسان صدها و شاید چند هزار سال قدمت دارد. احداث تونل های ارتباطی و انتقال آب در مناطق کوهستانی جهت غلبه بر توپوگرافی پر شیب، در صده های اخیر رو به فزونی است. در دوران جدید سال هاست که با توجه به گسترش شهرها و تراکم مراکز جمعیتی در جهان و پیش بینی تراکم بسیار بیشتر شهرهای یزرگ در آینده، لزوم استفاده از بعد سوم زمین، یعنی افزایش ارتفاع ساختمان ها و اجرای بزرگراه های چند طبقه در روی زمین و همچنین ایجاد راه ها و فضاهای خدماتی مانند مترو و تونل های ارتباطی شهری در زیر زمین، به صورت ملموسی حس می گردد. در ایران، ایده استفاده از تونل های بین شهری از اوایل قرن حاضر شمسی به اجرا درامد. اما طرح مطالعاتی و فاز اول طراحی متروی تهران در ابتدای دهه 50 شمسی توسط شرکت "سوفروتو"ی فرانسه انجام شد. روش های گوناگونی در اجرای سازه نگهبان حفاری تونل ها، ایستگاه های زیرزمینی، معادن و به صورت کلی "سازه های زیرزمینی" وجود دارد که استفاده از قاب های فلزی یاروش NATM اتریشی در احداث متری تهران عمومیت یافت. اما در خلال سال های 84 و 85 برای نخستین بار استفاده از تاق های بتنی یا ریب جهت مسلح کردن خاک محل حفاری که به روش "روسی" مشهور است و  برای نخستین بار در محدوده ایستگاه دروازه شمیران توسط آقای دکتر صدقیانی ، استاد ژیوتکنیک دانشگاه تهران طراحی و توسط شرکت ساختمانی "کوا" اجرا گردید. این مقاله حاصل تجربیات ده ساله نویسنده در پروژه های مختلف متروی تهران و کرج می باشد.
    کلیدواژگان: تونل، مترو، سازه نگهبان، ریب، تاق بتنی، حفاری، ایستگاه، سازه
  • سارا نعمت پور* صفحات 95-104
    امروزه اطراف خود با انواع پروژه های خرد و کلان عمرانی رو به رو هستیم. از موارد موثر در بروز تاخیرات اجرایی این پروژه ها در ایران، مشکلات ناشی از انتخاب نحوه انجام خدمات طراحی و اجرا می باشد. انتخاب مناسب روش اجرا می تواند زمان اجرای پروژه را تا 30% کاهش دهد. یکی از این روش ها، طرح و ساخت (EPC) می باشد که تمایل طرفین بر اجرا به این روش ملموس تر شده است. از شاخه های این قرارداد، EPC CONVERTED یا طرح و ساخت مشروط است. طبق آن، طرفین، آگاهانه ریسکها و شرایط اختصاصی پروژه را می پذیرند و با تغییر و قبول مسئولیت ها در هر بخش از EPC نقش پر رنگ تری نسبت به قراردادهای مرسوم EPC ایفا می نمایند. در این تحقیق که از نوع کاربردی و از روش تحقیق موردی و بر اساس آنالیز داده های جمع آوری شده از طریق مصاحبه و پرسشنامه صورت گرفته است، سعی بر آن شد تا با شناسایی عوامل تاخیر طرح و ساخت مشروط که ناشی از عدم شفافیت مسئولیت ها، شرح کارها و نداشتن اختیار لازم و کافی پیمانکار می باشد، راهکارهایی جهت بروز تاخیرات ارایه گردد. حذف بخشی از فعالیت ها و تغییر در برنامه زمان بندی و منابع اختصاص داده شده، دخالت زیاد کارفرما در طول عمر پروژه و برهم زدن نظم و مدیریت پیمانکار از عوامل تاخیر شناسایی شده اند که می توان با تهیه اسناد مناقصه شفاف و تعیین شرح وظایف و خدمات بصورت دقیق، از بروز آنها جلوگیری کرد. بررسی ها نمایانگر آن است که این قرارداد یکبار در ایران و در پروژه میادین نفت و گاز سراجه قم اجرا شده که خود نشان از عدم شناخت این قرارداد است. شناسایی عوامل تاخیر و راهکارهای جلو گیری از آنها جهت ایجاد آگاهی برای کاربران و پیشبرد ایده آل پروژه مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: طرح و ساخت، مشروط، مسئولیت ها، عوامل تاخیر، راهکار
|
  • Pouya Akbari, Vahid Saberi *, Hamid Saberi, Faezeh Eslami, Abbasali Sadeghi Pages 11-21
    One of the most important and fundamental issues that civil engineers always deal with today due to its importance is the study of the performance and behavior of structures under different conditions. In addition, in many cases, buildings are analyzed and designed separately and without considering the effect of other elements, including the foundation and soil of the infrastructure, which in many cases creates irreparable risks; Therefore, it is necessary to study and evaluate the effect of soil-structure interaction on the performance and design of buildings in order to manage the cost and time of construction projects. In this study, the performance of steel structures with concentric brace of 5, 10 and 15 floors by considering the interaction of soil structure in three different soil modes using nonlinear dynamic analysis of time history under 3 near-fault earthquakes has been done. The results show that considering the interaction of soil and structure increases the accuracy of structural responses.
    Keywords: steel structure, Concentric brace, Soil, Structure Interaction, Near-fault earthquake
  • Hirbod Hooshmand * Pages 29-46

    Risk management is a new branch of management science that, despite being young, is rapidly expanding and growing and has been welcomed by experts and managers in a variety of trends and in a wide range of subjects such as investment, business, Insurance, safety, health, industrial and development projects and even political, social and military issues have found their place. Therefore, it can be concluded that risk management has a special place in project management and has commonalities with it, including commonalities can be the uniqueness of the project, uncertainty in the hypotheses, goals and requirements of the project and … Enumerated. In general, the environmental factors governing the project are the roots of uncertainty and the source of risk in projects. Issues such as uncertainty in the basics and initial estimates of the project, uncertainty in the design and procurement of the project and uncertainty in its objectives, make the conditions of the projects very risky and make risk management in the projects unavoidable. Therefore, in this article, first the concepts of risk management in construction projects are examined in general and then risk management with a knowledge-based approach and also its relationship with value management is examined. Finally, a case study of risk management in construction projects with a view to finding the sources of risk is reviewed. Finally, suggestions for further study and research in this field are provided.

    Keywords: Risk Management, Construction projects, Uncertainty, Possibility - Effect, Knowledge-based Approach, Value Management, Risk Origin
  • Reza Zarei, Abbas Sabet *, Ahmad Jenabali Jahromi Pages 47-56
    Institution Communications are including one of active and vital element. Effective Communication resulting to proper, correct and complete information and knowledge management in different layers in institution and providing proper decision for improvement of performance of project and also decreasing of risk projects. Therefore, present research performed with target of risk prediction of construction management according to institution management. Present research with view of practical target and with view of collecting descriptive data with kind of conjunction. Statistic society of present research of staff of “Sad and Omran Pars” Company with number of 300 staff. The method of sampling is random and the volume of sample identify through Kookran formula. For collecting of considered information and evaluation of research variant are used standard questionnaire. And validity of measure instrument from content and fixity accepted from coefficient of Koronbakh Alpha.For analyzing information are used from lisrel 8.5. The result of path analysis showed that institutional communications have significant effect on risk of construction project and management and knowledge management has a significant effect between institutional communications risk of construction project
    Keywords: Knowledge Management, Risk Management, Risk of construction project, Institutional communication
  • Pouyan Nazarian *, Mohsen Amouzadeh Omrani Pages 57-73
    Traffic sign recognition plays a vital role in the intelligent transportation system, which increases traffic safety by providing safety and precautionary information about road hazards to drivers. Knowledge of how humans process the meaning of symptoms reduces the time it takes to respond to them and make decisions while driving. Although the expansion of the transportation network helps in the discussion of traffic, this expansion may not be feasible due to high financial costs, geographical and environmental constraints, as well as long-term improvements to transportation infrastructure. These limitations can be minimized with Traffic Management Systems (TMS). Efficient use of resources and waste reduction are key goals in managing a smart city, in which traffic and transportation activities have a significant impact. In smart city approaches, the use of intelligent processing methods in vehicles to increase safety is proposed without any interference in the driving process. This study addresses an innovative system that aims to assist councils in developing a road management plan and creating a framework for placing street signs and intelligent car systems using Google Images (GSV). Recent advances in machine memory detection technology have provided Google Automated Images with an automated approach to identifying and classifying street signs, allowing it to be used to produce a standalone image recognition system to improve traffic information monitoring and storage. This article reviews and compares studies and developments related to traffic signs and signs in smart cities and intelligent transportation systems. The results show a reduction in travel time, improved vehicle maintenance and transportation system logistics, better fleet utilization, reduced vehicle fuel consumption and CO2 emissions.
    Keywords: Traffic Signs, smartening, traffic infrastructure, Intelligent Transportation System, GSV
  • Mohsen Mihandoost * Pages 74-94
    The use of tunnels, tunnels, and mines by humans dates back hundreds or even thousands of years. The construction of communication tunnels and water transfer in mountainous areas to overcome the steep topography has been increasing in recent centuries. In the new era, due to the expansion of cities and the density of population centers in the world and the prediction of much higher density of Yazr cities in the future, the need to use the third dimension of land, namely increasing the height of buildings and construction of multi-storey highways on the ground. Also, the creation of service roads and spaces such as subways and underground urban communication tunnels is felt in a tangible way. In Iran, the idea of ​​using intercity tunnels has been implemented since the beginning of this solar century. . But the study plan and the first phase of Tehran metro design was done in the early 50's by the French company "Sofroto". There are various methods in the implementation of guard structures for drilling tunnels, underground stations, mines and in general "underground structures" that the use of metal frames of the Austrian NATM in the construction of Tehran meters became common. But during 1984 and 1985, for the first time, concrete arches or ribs were used to reinforce the soil of the drilling site, which is known as the "Russian" method, and for the first time in the area of ​​Shemiran Gate Station by Dr. Sedghiani, Professor of Geotechnics, University of Tehran. Designed and executed by Kova Construction Company. This article is the result of the author's ten years of experience in various subway projects in Tehran and Karaj.
    Keywords: Tunnel, subway, guard structure, rib, concrete arch, Drilling, Station, structure
  • Sarah Nematpour * Pages 95-104
    These days, we are facing a variety of small and large construction projects around us. One of the effective factors in causing the implementation delays of these projects in Iran is the problems caused by choosing how to design and implement services. Proper selection of implementation methods can reduce project execution time by up to 30%. One of these methods is design and construction (EPC), which has made the tendency of both parties to implement this method more tangible. One of the branches of this contract is EPC CONVERTED or conditional design and construction. Accordingly, the parties knowingly accept the risks and specific conditions of the project and play a more colourful role than conventional EPC contracts by changing and accepting responsibilities in each section of the EPC. In this research, which has been done from the practical type and from the case research method and based on the analysis of the collected data through interviews and questionnaires, attempt was made to identify the causes of the delay in the design and conditional construction, which is due to the lack of transparency of responsibilities and job description and the lack of necessary and sufficient authority of the contractor and provide solutions for delays. Elimination of part of the activities and changes in the schedule and resources allocated, high involvement of the employer during the project life and disruption of order and management of the contractor have been identified as delaying factors that can be identified by preparing transparent tender documents and determining job descriptions and The services strictly prevented them from occurring. Studies show that this contract has been implemented once in Iran and in the Sirajeh Qom oil and gas fields project, which shows that this contract is not recognized. Identifying delay factors and ways to prevent them will be helpful in creating awareness for users and promoting the ideal project.
    Keywords: Delay Factor, EPC, Converted, Responsibility, Solution